Tave Portugeze me Tuna dhe Oriz
Perberesit
3 gota uje
1 e gjysme filxhane oriz (i bardhe, i pagatuar)
1 luge gjelle gjalpe
2 luge gjelle vaj ulliri
1 qepe (e vogel, e copetuar)
2 thelpinj hudher (te grire)
142 gr peshk ton (tuna, te drenazhuar)
3/4 filxhan krem pana
3 luge gjelle keçap
1 luge çaji salce (speci pikant)
1/2 filxhan ullinj te zinj (me feta)
1/2 filxhan djathe Cheddar (i copetuar)
Pergatitja
1
Vendosim te vlojne ne nje tigan mbi temperaturen mesatare orizin, ujin, gjalpin dhe 1 luge gjelle vaj ulliri. Ulim temperaturen dhe i mbulojme duke i lene te ziejne derisa orzi te zbutet dhe lengu te perthithet, 20 deri ne 25 minuta.
2
Nxehim paraprakisht furren ne 175 grade C. Nxehim 1 luge gjelle vaj ulliri ne nje tigan rreth temperatures mesatare. E kaurdisim me qepe dhe hudher. E gatuajme derisa qepa te zbutet dhe te behet e tejdukshme, per rreth 5 minuta.
3
E perziejme ne ton, krem pana, ketchup, salce, kripe dhe piper. I ziejme ne temperature te ulet derisa perzierja te ntrashet, per rreth 10 minuta.
4
Mbulojme pjesen e poshtme te nje pjate pjekjeje me gjysmen e orizit te gatuar.
5
Perhapim perzierjen e peshkut ton mbi oriz dhe e mbulojme me orizin e mbetur.
6
Mbi oriz hedhim ullinj dhe djathe. I pjekim deri sa djathi te shkrihet dhe tava te jete e nxehte, per 15 deri ne 20 minuta.
LEXO TE NGJASHME