Kjo vitaminë e nënvlerësuar ju zgjat jetën, ja 10 ushqimet që e përmbajnë
Quhet vitamina e rinisë dhe bukurisë pasi mbron lëkurën nga plakja e parakohshme, mbron zemrën dhe kockat. Gjendet në arrorët të ndryshme të preferuar. Tashmë i dimë vetitë e dobishme të vitaminës C si dhe vitaminës D në mbrojtjen e trupit, por edhe vitamina E , një vitaminë jo shumë e njohur, gjithashtu luan një rol kyç në jetëgjatësinë dhe në të patur një pamje rinore.
Si një antioksidant i fuqishëm , vitamina E përfshin komponime të ndryshme të dobishme për trupin. Sipas një studimi të publikuar në revistën Free Radical Research , ajo ka aftësinë të largojë radikalet e lira nga trupi ynë, të cilat dëmtojnë qelizat dhe shkaktojnë sëmundje duke rritur nivelet e stresit oksidativ.Por përfitimet e kësaj vitamine nuk janë vetëm kaq.
Imunitet të fortë
Marrja sistematike e vitaminës E gjithashtu përmirëson reaksionet imune. Sipas një studimi të botuar në revistën Nutrients , vitamina E ndihmon në rregullimin e prodhimit dhe funksionimit të një numri të qelizave të bardha të gjakut përgjegjëse për luftimin e infeksioneve. Së fundi, vetitë e saj antioksidante kontribuojnë gjithashtu në luftën kundër alergjive, sipas materialeve të tjera kërkimore .
Lëkurë e shëndetshme dhe rinore
Vitamina E gjithashtu krijon një barrierë mbrojtëse rreth lëkurës kundër rrezeve të plakjes UV , sipas Journal of Molecular Medicine . Por gjithashtu mbron në mënyrë efektive kundër problemeve të tjera të lëkurës, të tilla si ekzema, vitiligo dhe aknet , sipas një meta-analize të publikuar në PLoS One.
Kocka të forta
Sipas studimeve të ndryshme, osteoporoza mund të parandalohet edhe me sasi të mjaftueshme të vitaminës E. Por përveç përkeqësimit të kockave, një gjendje tjetër që shfaqet me pleqërinë është sarkopenia . Sipas një rishikimi të publikuar në Nutrition Research , vitamina E mund të vonojë humbjen e masës dhe forcës së muskujve, si dhe të përmirësojë rigjenerimin e muskujve.
Shëndeti kardiovaskular
Administrimi i vitaminës E funksionon si një rregullator i presionit sistolik të gjakut . Përveç kësaj, sipas një studimi tjetër, ajo ndihmon në luftimin e inflamacionit dhe rregullimin e niveleve të lipideve në gjak, duke reduktuar rrezikun e aterosklerozës.
Megjithatë, siç theksojnë studiuesit e një studimi të publikuar në Cureus , ende nuk ka prova të mjaftueshme për të vërtetuar se marrja e vitaminës E çon në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare apo edhe vdekjen nga sëmundjet e zemrës.
Sa vitaminë E duhet të konsumojmë çdo ditë?
Sasia ditore e rekomanduar për personat mbi 14 vjeç është 15 mg. Megjithatë, gratë që ushqejnë me gji kanë nevojë për 19 mg, ndërsa fëmijët kanë kërkesa më të ulëta, duke filluar nga 4 mg për foshnjat dhe duke u rritur në 11 mg nga mosha nëntë deri në 13 vjeç.
Ushqimet e pasura me vitaminë E
Farat e lulediellit: 10 mg për racion
Bajame: 7,3 mg për racion
Lajthi: 4,3 mg për racion
Lajthi: 2,7 mg për racion
Kikirikë: 2,4 mg për racion
Avokado: 2,1 mg për porcion
Piper i kuq i ëmbël ( i papërpunuar): 1,9 mg për racion
Abalone ( kërmijtë e detit): 3,4 mg për racion
Salmon: 2 mg për racion
Troftë: 2 mg
LEXO TE NGJASHME