4 ushqimet më të shijshme tradicionale të Ballkanit

Byrek Me Spinaq Albanian Spinach Pite

Vendet e Ballkanit Perëndimor kanë një kulinari të pasur e cila vlerësohet nga turistët anë e mbanë globit.

Vizitorët e huaj thonë se janë të impresionuar jo vetëm nga njerëzit shumë miqësorë të Ballkanit, natyra, kultura, tradita dhe veçanërisht ushqimet e shijshme.

Ushqimet e vendeve të Ballkanit përshkruhen si shumë të shijshëm dhe të shëndetshëm por edhe një trashëgimi i rëndësishme e kulinarisë botërore.

Në një pjesë të konsiderueshme e këtyre ushqimeve vihet re ndikimi i Greqisë dhe Turqisë por ajo që e bën Ballkanin një rajon interest është aftësia për të përmirësuar në shije dhe vlerë çdo recetë gatimi.

4 ushqimet më të shijshme tradicionale të Ballkanit

Ushqimet e mëposhtme, kudo që serviren, janë si magnet për mbledhjet e hareshme familjare në një tryezë, sepse në këtë rajon, njerëzit nuk ushqehen vetëm se duhet të hanë, përkundrazi!

Specat, domatet, lakrat, kungujt e mbushur

Amvisat ballkanase kanë një mjeshtëri të pikasur kur vjen puna tek mbushjet e perimeve.

Perimet e mbushura ( speca, domate, lakra, kunguj) janë ndër gatimet më popullore në Ballkan, sepse janë të larmishme dhe përshtaten me çdo shije.

Më të preferuarit janë specat e mbushur në tavë, një recetë që e gjen në çdo vend të Ballkanit.

Fasulet 

Fasulet i gjen në shumë receta gatimi ballkanase.

Mënyrat e gatimi janë të larmishme por në shumë vende i gjen ato të pjekura në furrë.

Në tavë apo në tenxhere, fasulet janë ushqimi që gatuhet minimalisht një herë në javë e që konsumohet gjerësisht në vendet e Ballkanit.

Pleskavica

Qoftet janë ndër ushqimet që bashkojnë në tryezë familjet e Ballkanit Perëndimor.

Varianti më i preferuar i qofteve në Ballkan janë ato të skarës, që janë në madhësi relativisht të vogla dhe që shoqërohen shumë mirë me bukën e shtëpisë, speca turshi, gjizë, qepë etj.

Një vizitë në Prizren, Pejë apo Prishtinë nuk mund të imagjinohet pa shijen e mrekullueshme të pleskavicës.

Një lloj qofteje e madhe hamburgeri e pjekur në skarë që shoqërohet  me pite, djathë, salca picante, patate të skuqura, spec djegës, sallatë dhe kastraveca turshi.

Ky lloj hamburgeri i përhapur gjerësisht në mbarë Ballkanin konsiderohet një konkurrent superior dhe më i shëndetshëm se çdo lloj panine tjetër e mbushur që serviret në rrjetet e famshme të vendeve perëndimore.

Byreku 

Mes mjeshtërisë së recetave në kuzhinën shqiptare dhe asaj të Ballkanit, padyshim tradita unike e byrekut është më tërheqësja e shijes jo vetëm për vendasit por edhe për turistët e huaj.

Byrekët mund të përgatiten me një larmi produktesh, me djathtë e qumësht, me qepë e domate, me spinaq apo me presh por byreku me lakra të egra është më i mrekullueshmi i të gjithëve.

Recetat e byrekut janë përvetësuar nga epoka e perandorisë Otomane dhe janë përmirësuar me kalimin e viteve.

Byrekët më të përgatitur në Ballkan janë ato me mish, djathë, gjizë, barishte, hithra, lakra, presh, kungull, spinaq dhe kos.

LEXO TE NGJASHME

ALBEST.AL

Ky website kontrollohet dhe menaxhohet nga Albest.al. Të gjitha materialet , përfshirë fotografitë, janë e drejta autoriale e Albest.al. Materialet nuk mund të kopjohen, riprodhohen, ripublikohen, modifikohen, transmetohen, ose distribuohen në çfarëdo mënyre, pa lejen paraprake të Portalit Albest.