Një zakon i shëndetshëm që ndihmon më së miri në kontrollin e sheqerit në gjak
Ushqimet që hani, koha e ditës që hani dhe sasitë që hani mund të ndikojnë në sheqerin në gjak. Është e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje vlerave të tij, sepse nëse ato janë të ngritura, mund të shfaqet hiperglicemia, e cila çon në gjendje të rënda kronike, si sëmundje të zemrës, dëmtime të veshkave dhe dëmtime nervore.
Megjithëse gjenetika mund të ketë një ndikim të madh në sheqerin në gjak, zgjedhjet tuaja ushqimore gjithashtu mund të kenë një ndikim të madh.
Për fat të mirë, ka shumë zakone që mund të ndihmojnë në mbajtjen e sheqerit në gjak brenda kufijve normalë, por zakoni më i mirë dietik për uljen e sheqerit në gjak është zvogëlimi i marrjes së sheqerit të rafinuar nga ushqimi dhe pijet.
Ne e dimë se konsumimi i më pak ëmbëlsirave mund të jetë një detyrë e vështirë për disa, por ia vlen të përpiqeni të bëni ndryshime të vogla në fillim, të cilat çojnë në përparim të madh dhe përfitime për shëndetin e përgjithshëm në periudhën e mëvonshme.
Po flasim për sheqerin e shtuar, por jo të gjitha burimet e sheqerit
Është e rëndësishme të bëhet dallimi midis llojeve të sheqerit që gjenden zakonisht në ushqim dhe pije. Shtimi i sheqerit, lloji që ka efektin më të keq në nivelet e sheqerit në gjak dhe shfaqjen e problemeve të shumta shëndetësore, është një nga përbërësit kryesorë të lëngjeve, pijeve të gatshme me kafeinë, ëmbëlsirave, brumërave, drithërave dhe shumë ushqimeve të përpunuara. Kjo formë sheqeri nuk ka asnjë vlerë ushqyese përveçse na mbush me kalori.
Format e tjera të sheqerit, si ai që gjendet natyrshëm në fruta, nuk kanë të njëjtin efekt në sheqerin në gjak si sheqeri i shtuar dhe vijnë së bashku me shumë nga vitaminat dhe mineralet në ushqimet që përmban. Prandaj, marrja e frutave në përgjithësi nuk duhet të monitorohet në masë të madhe kur bëhet fjalë për menaxhimin e sheqerit në gjak.
Si të reduktoni marrjen e sheqerit të shtuar?
Ulja e marrjes së sheqerit mund të duket e vështirë, por inkurajohuni të mendoni se çdo reduktim në marrjen e sheqerit mund t'ju sjellë më afër qëllimit për të përmirësuar nivelet e sheqerit në gjak. Është e rëndësishme të bëhen ndryshime që janë të qëndrueshme.
Zakonet e të ushqyerit për të përmirësuar rregullimin e sheqerit në gjak
Përveç ngrënies së sasive më të vogla të sheqerit të shtuar çdo ditë, ka zakone të tjera të të ngrënit që mund të bëjnë ndryshim.
Ushtroni disa herë në javë për të përmirësuar rezistencën ndaj insulinës dhe për të rritur marrjen e karbohidrateve.
Hani më shumë ushqime me fibra që do të ngadalësojnë lirimin e sheqerit në qarkullimin e gjakut dhe do të rrisin ndjenjën e ngopjes.
Bashkoni proteinat dhe yndyrnat së bashku me burimet e karbohidrateve për të përmirësuar ngopjen dhe për të arritur nivele më të njëtrajtshme të sheqerit në gjak. Për shembull, në vend që të konsumoni thekon me qumësht, kombinojini ato me kos dhe arra.
Mbani kontroll të mirë të porcioneve, gjë që do të rezultojë në konsumimin e sasive të vogla të ëmbëlsirave dhe mbajtjen e kontrollit mbi sheqernat totale të shtuara që keni futur.
LEXO TE NGJASHME