Efektet anësore të marrjes së tepërt të proteinave

proteinaaa.efektet

Është më se e qartë se njerëzit janë bërë të fiksuar pas proteinave. Pothuajse të gjitha ushqimet, nga pudingu te kosi, morën një dozë shtesë të këtij lëndë ushqyese.

Proteinat mbështesin rritjen e muskujve, na bëjnë të ngopur dhe na ndihmojnë të humbim peshë. Rekomandimi i përgjithshëm është të konsumoni 0,8 gram proteina për kilogram të peshës trupore, por kjo varet nga gjinia, mosha, pesha, mënyra e jetesës dhe qëllimet tona.

Teprica me këtë makronutrient mund të ketë pasoja të rënda shëndetësore.

Do të keni etje

Azoti shfaqet si produkt i zbërthimit të proteinave. Sasi të mëdha të azotit janë helmuese dhe ato gjithashtu mund të shkaktojnë etje, shpjegoi dietologia Casey Bjork për Eat This Not That .

Rritja e marrjes së ujit mund ta zbusë këtë efekt negativ.

Do të keni erë të keqe

Shumë njerëz rrisin marrjen e proteinave sepse reduktojnë marrjen e karbohidrateve. Dhe kur hamë më pak karbohidrate, trupi merr energji nga yndyrat. Ndërsa kjo është e mirë për muskujt e barkut, të paktën fillimisht, nuk është ideale për erën e keqe të gojës.

Reduktimi i dozës ditore të proteinave dhe rritja e sasisë së karbohidrateve mund ta zgjidhë këtë problem, por nuk përjashtohet dyfishimi i marrjes së ujit.

Mund të shtoni peshë

Një dietë që është e lartë në proteina dhe e ulët në karbohidrate fillimisht do t'ju ndihmojë të humbni peshë, por në afat të gjatë mund të shkaktojë efektin e kundërt, tregoi një studim spanjoll.

Proteinat që ndihmojnë në humbjen e peshës

Studiuesit ekzaminuan më shumë se 7000 njerëz dhe zbuluan se ata që hanin shumë proteina kishin një rrezik 90 për qind më të lartë për të fituar peshë sesa ata që hanin më pak proteina.

Ju mund të mbingarkoni veshkat

Kur hani ndonjë ushqim proteinik, po konsumoni gjithashtu azot, i cili gjendet natyrshëm në aminoacidet që përbëjnë proteinat. Kur konsumoni një sasi normale të proteinave, ju ekskretoni nitrogjen. Por kur e teproni me proteinat, veshkat tuaja do të duhet të punojnë më shumë për të hequr qafe kaq shumë azot.

Në afat të shkurtër, nuk është e dëmshme për shumicën e njerëzve. Por nëse hani më shumë proteina gjatë periudhës Ji, rreziku i dëmtimit të veshkave mund të rritet”, vëren Bjork.

Mund të shkurtojë jetëgjatësinë

Sipas një studimi të botuar në "Cell Metabolism", i cili ndoqi mijëra të rritur për pothuajse 20 vjet, ata që konsumonin ushqime të pasura me proteina shtazore kishin katër herë më shumë gjasa të vdisnin nga kanceri sesa ata që dietat e tyre përmbanin më pak proteina.

Të tjerë konfirmojnë këtë gjetje. Një studim i cituar nga WebMD, i kryer me mijëra njerëz, zbuloi se ata që dietat e të cilëve ishin të pasura me proteina kishin një rrezik 66 për qind më të lartë të vdekjes gjatë studimit sesa ata që hanin më pak proteina.

Konsumimi i më shumë proteinave sesa duhet është një nga zakonet më të këqija të të ngrënit, i cili shkurton jetëgjatësinë, transmeton Index.hr.

Mund të ndodhë nauze

Bjork thotë se kur e teproni duke konsumuar mish të bardhë pule, shake proteinash dhe vezë, enzimat tretëse vështirë se do ta përballojnë këtë, thotë Bjork.

“Kjo mund të çojë në dispepsi dhe vjellje”, shtoi ajo.

LEXO TE NGJASHME

ALBEST.AL

Ky website kontrollohet dhe menaxhohet nga Albest.al. Të gjitha materialet , përfshirë fotografitë, janë e drejta autoriale e Albest.al. Materialet nuk mund të kopjohen, riprodhohen, ripublikohen, modifikohen, transmetohen, ose distribuohen në çfarëdo mënyre, pa lejen paraprake të Portalit Albest.