Byrek me Pule
Perberesit:
450 gr gjoks pule (pa lekure dhe kocka prere ne kube)
1 filxhan karrote (te prera holle)
1 filxhan bizele (te ngrira)
1/2 filxhan selino (e prere holle)
1/3 filxhan gjalpe
1/3 filxhan qepe te prera
1/3 filxhan miell
1/2 filxhan caji kripe
1/4 filxhan caji piper i zi
1/4 filxhan caji fara selinoje
1 e 3/4 filxhan leng pule
2/3 filxhan qumesht
2 kore byreku te papjekura
Pergatitja:
Nxehim furrën në 220 gradë C. Në një tigan, përziejmë pulën, karotat, bizelet dhe selinonë. Shtojmë ujë për t’i mbuluar dhe i vlojmë për 15 minuta. I heqim nga i nxehti, i kullojmë dhe i lemë mënjanë.
Në tigan në temperaturë mbi mesataren, gatuajmë qepët në gjalpë derisa të zbuten dhe të bëhen të tejdukshme. Trazojini në miell, kripë, piper dhe farës selinoje. Trazojini ngadalë në lëng pule dhe qumësht. Ziejini në temperaturë mesatare derisa përzierja të ntrashet. Hiqeni nga i nxehti dhe lëreni mënjanë.
Vendoseni përzierjen e pulës në petën e poshtme të byrekut. Hidheni përzierjen e nxehtë të lëngshme mbi të. Mbulojeni me petën e sipërme të byrekut dhe prisni anët e tepërta të brumit. Bëni disa të çara të vogla në krye të byrekut, për t’i lënë mundësi avullit që të dalë.
Piqeni në furrën e nxehur që më parë për 30 deri në 35 minuta, ose derisa brumi të marrë ngjyrë kafe të artë dhe mbushjja të nxjerrë flluska. Ftoheni për 10 minuta para se ta shërbeni.