Peshk i mbushur
Për mbushje përdoren peshqit me madhësi mesatare si: qefulli, levreku, korani etj, që kanë pak hala e tul të butë. Peshku pastrohet nga luspat e flatrat, lahet, lihet të kullojë dhe vendoset në dërrasë me barkun poshtë. Duke filluar nga koka, çahet shtylla kurrizore me thikë të kaluar anash halave dhc hiqet.
Pastrohet nga të brendshmet dhe halat e barkut. (Kujdes të mos çahet barku!) Heqim tulin që, të krijohet vend për mbushje. (Kujdes, të mos çahet lëkura!) histaj peshqit shpëlahen dhe rreshtohen në tavë.
Me lyrë qepët e karotat i hidhet kripë, rnajdanoz, piper, kërpudha të grira metulin e peshkut. Buka e bardhë bajate regjet me qumësht, shtrydhet dhe thërrmohet. Hidhet në një tas, ku shtohet kaçkavall i grirë, hidhen qepët e kaurclisura, përzihen dhe mbushet peshku nga kurrizi.Peshku lidhet me spango ose qepet me kruajtëse dhëmbësh. Vihet në tavë, spërkatet me vaj; hidhen qepë e karota dhe piqet në furrë.Shërbehet me patate të skuqura e feta limoni ose g niturë të freskët.
Për 1 peshk 550 duhen:
– 2 qepë mesatare;
– 1 karotë mesatare;
– 2 lugë gjelle me vaj;
– 2 kërpudha të vogla;
– gjysmë fetë e hollë bukc;
– 1 lugë gjelle me kaçkavall të grirë;
– 4-5 fije majdanoz;
– kripë dhe piper.