Greqia, plane për të hapur dyqanet më 1 dhjetor
Athinë – Qeveria greke ka përgatitur një plan që parashikon rihapjen e tregtisë me pakicë dhe shërbimin e ushqimit nga 1 dhjetori, por zbatimi i tij do të varet nga shkalla në të cilën mund të përmbahet pandemia ndërkohë.
Ministri Alternativ i Zhvillimit Nikos Papathanasis i tha Skai TV të hënën se ka një plan për rihapjen graduale të tregut brenda dy javësh, duke filluar nga dyqanet me pakicë dhe furnizimi me ushqim. Ai argumentoi se situata në lidhje me përhapjen e virusit po tregon një farë stabiliteti dhe së shpejti do të ketë një reduktim të ndjeshëm.
Ai shtoi se rihapja e ndërmarrjeve do të jetë e ngjashme me përvojën e pranverës së kaluar, kur dyqanet e vogla u hapën së pari, pastaj ato më të mëdhatë, me qendrat tregtare dhe institucionet e shërbimit të ushqimit të fundit që hapen. Papathanasis më tej i tha Thema Radio se heqja e kufizimeve ndoshta nuk do të ndodhë në të gjithë Greqinë njëkohësisht, duke marrë parasysh shkallën e infeksionit të secilit rajon.
Ministri i Zhvillimit Adonis Georgiadis i tha Skai TV se do të ketë një pamje më të qartë të situatës në rreth një javë dhe vetëm atëherë mund të fillojë diskutimi i një rihapjeje. Ai gjithashtu tha që ministria ka një plan për një dalje graduale nga bllokimi, duke shtuar se vendimet për këtë nuk do të merren ekskluzivisht nga qeveria por në bashkëpunim me shkencëtarët.
Shterrethimi zyrtarisht zbatohet deri më 30 nëntor, por vlerësimet e zyrtarëve qeveritarë dhe shkencëtarëve tregojnë për një zgjatje deri të paktën javën e parë të dhjetorit si skenari më i mundshëm.
Sipërmarrësit në tregtinë me pakicë i thanë Kathimerini se informacioni që ata kanë marrë nga zyrtarë të tjerë të qeverisë është se do të jetë jashtëzakonisht e vështirë për bizneset e tyre të rihapen para 7 dhjetorit. Gjithashtu, ata nuk shohin hapjen e restoranteve dhe kafeneve për klientët që ulen para 14 dhjetorit.
Të njëjtat burime theksojnë se heqja e kufizimeve nuk duhet të bëhet papritmas dhe pa paralajmërim, pasi do të duhet pak kohë që dyqanet të përgatiten për t’i rihapur, veçanërisht përpara sezonit festiv..
LEXO TE NGJASHME